Historie

 

Café De Bekker is één van de oudste, zo niet hét oudste café van Stein. Tilly 'van de Bekker' Martens is gepokt en gemazeld met het kasteleinsvak. Het ging van vader op dochter en zij is nu de vierde generatie die de scepter zwaait in Café De Bekker. Hieronder een korte historie en wat leuke anekdotes.

De oorsprong

 

Voor de oorsprong moeten we terug naar de begin jaren 20 van de vorige eeuw. Het is Liesbeth Hermans waarvan bekend is dat zij toe café begon aan het Wilhelminaplein. Haar zoon Sjange Hermans nam het van haar over. Toen Sjange Hermans op zijn beurt een eigen café wilde beginnen aan de Havenstraat nam zijn zus Marie en dochter van Liesbeth de zaak over.

 

Marie was getrouwd met Harrie 'De Bekker' Martens uit Meers. Ook hij stamde uit een horeca-gezin. Aan hem dank de café zijn naam...'De Bekker'. Harrie en Marie hadden een zoon Thei.

Die trouwde met 'Trina van Willem van Martien van de Sjlechter'

en...geloof het of niet...ook bij Trina thuis hadden ze café-bedrijf met danszaal. Dit café werd later gekend als 'Zaal Leurs'.

 

Trina en Thei namen in 1955 de zaak over en gaven er het gezicht aan dat door de huidige generaties nog gekend is. Het was een bekend café tot in de verre omgeving.

Thei en 'de trekzak'

 

Bij Café De Bekker zaten ze ten tijde dat Thei de kastelijn was nooit verlegen om muziek. Thei speelde immers arcordeon.

Op gezette tijden pakte hij zijn intrument en speelde. De klanten dansten en zongen mee op zijn muziek.


Het werd pas echt een 'dorpsfeest' als Thei in de zomder een stoel pakte en buiten ging zitten. Dan veranderde het Wilhelminaplein in een dansvloer.

Tijdsbeeld en anekdotes


De KNVB
De opa van Tilly, Harrie Martens was keurmeester bij de KNVB en hij gaf trainers cursussen. Bij slecht weer moest hij vaker de voetbalvelden keuren.
Hij bepaalde of er wel of niet gespeeld kon worden. Samen met zijn vrouw reed hij door de provincie omdat hij geen rijbewijs had. Zo was voetbal, voorgerecht, hoofdschotel en dessert bij Café De Bekker.

 

Voetbal op TV
En dan was het zondag. Het café zat vol. En dan...STUDIO SPORT. In het café was geen TV dus alle klanten kwamen mee naar boven en in de huiskamer werd voetballen gekeken, gedronken en gerookt. De jonge Tilly in haar pyamaatje vond het maar niks... Als ze weer naar beneden gingen hing de blauwe mist van sigaren en sigaretten als een 'natte deken' nog in de huiskamer.

De Ster
Vroeger was café De Bekker hét verzamelpunt voor de voetballer van de STER die naar een uit-wedstrijd trokken. Maar ook hun suporters kwamen naar De Bekker. Van daar uit vertrokken ze naar de wedstrijd maar daar kwamen ze ook weer terug om vervolgens de derde helft te spelen. Gewonnen of verloren...dat maakte niet uit. Het bier werd gedronken als troost of om te vieren.

Altijd OPEN

Thei de Bekker had 365 dagen per jaar zijn zaak om 10:00 uur open. Na jaren zeuren van Trina en de kinderen was hij bereid om toch maar één dag te sluiten...Eerste Kerstdag. Maar dan deed hij 's avonds open voor 'zijn jongens' de vrijgezellen klanten. Want ja, waar moeten die dan naar toe op zo'n avond.

Tilly 'van de Bekker'

 

Het kon niet uitblijven. Ook de dochter van Thei en Trina was op haar beurt diegene die het 'stokje' overnam. In 1979 werd Thei ziek en een jaar later moesten we afscheid van hem nemen. Na zijn overlijden in 1980 was het Tilly die de zaak over nam en samen met Jan Geeven tot de dag van vandaag het bedrijf voert.

 

Vroeger was ' De Bekker' een klein cafeetje. In 1958 verbouwde Thei de zaak maar in 1996 gaven Jan en Tilly een nieuw elan aan de zaak. Het bouwkundig vakmanschap van Jan zie je tot de dag van vandaag in de kleinste details terug. Als Jan aan de slag gaat dat gebeurd dat 'pietje-precies' en met een gevoel voor sfeer en gezelligheid.

Trotse Thei De Bekker na de verbouwing in 1958

Marie en Harrie 'De Bekker' met hun zoon Thei

Tijdsbeeld en anekdotes


Kermis
Bij 'De Bekker' gebeurde van alles. De humor hing er aan de kapstok. De kermis was vroeger op het Wilhelminaplein en dan was het een flinke drukte. De kinderen werden dan nog met wat kleingeld de kermis opgestuurd en 'De pap en de Mam' amsureerde zich nog wel even.

 

St. Theunis
In januari was er steeds Sint Theunis markt in Oud Stein. Het was een populaire jaarmarkt. Ondanks de januari kou werd die altijd uitermate goed bezocht. Mensen kwamen van heinden en verre en wisten de Steinse tegenhanger van de Sint Joep in Sittard te vinden. Café De Bekker was voor velen een vaste jaarlijkse pleisterplaats.

 

Kort bij de Kerk
Café De Bekker ligt op een steenworp van de St. Martinuskerk.
In vroeger tijden gebeurde het maar al te vaak dat men na de mis nog even een kaartje ging leggen bij De Bekker. Maar er waren er ook die niet naar de kerk gingen en meteen naar het café kwamen.
Dan werd één van de vrienden naar de kerk gestuurd zodat die de andere kon vertellen wie de mis gedaan had en waar de preek over ging. Bij thuiskomst waren de aardappels meestal koud maar de rapen gaar.

 

En wie wil d'r hier niet betalen?!

Er waren eens vier vreemde en onbekende gasten. Ze dronken wat borreltjes en wat biertjes. Toen het tijd betalen was was er een probleem. Het werd muisstil in het café. Sjang was toen de uitbater. Die zei niks. Hij liep naar de deur. Deed die op slot en stak de sleutel in zijn broekzak. Niemand van de vaste klanten zei iets maar allemaal keken ze de vreemde vogels strak aan. Toen kwam er geld op tafel en gaven ze ook nog 12 cent fooi.

| Café De Bekker - Wilhelminaplein 18 - 6171 EP Stein | Tel.: 046 046 433 26 50 | E-mail: info@cafedebekker.nl | Website en fotografie: INSPIRED BY WHY BV - John Baggen |